wapenschilden

Wapenschilden

Ik heb ooit een aantal wapenschilden getekend met de computer.Ik heb getracht de regels voor wapenschilden correct toe te passen.

Volgens Hauwaert

De volgende wapenschilden zijn volgens de tekeningen van Hauwaert. De boeken van Hauwaert zijn in de Koninklijk Bibliotheek in Brussel in de afdeling handschriften. Het getal is het referentienummer van het boek. Meestal waren de schilden niet gekleurd maar stond de kleur wel vermeld op de tekening.De eventueel ornamenten heb ik niet overgenomen. Mogelijk waren er sommigen gearceerd, in dat geval stemt de arcering overeen met een kleur.

                               

Volgens het geslacht van den Calstre

In De Geschiedenis van Bertem, de parel van de Voervallei door H. Vanoppen, staat op pagina 53 een afbeelding met de wapenschilden van de families aangenomen bij het Leuvense geslacht van den Calstre. Ik meen te weten dat het origineel zich in het stadsarchief van Leuven bevindt. In Notice de Jeanne Marie van der Ghenst door F. van der Taelen, staat op pagina 220 de volgende beschrijving: 'Écartelé : aux 1 et 4 coupé, parti de gueules à trois pals d'or et d'or à l'arbre de sinople, platé sur une terrasse du même, et d'azur à la rose d'argent; aux 2 et 3 d'argent, à la croix d'azur chargée de cinq étoiles à six rais d'or.'
Vertaald wordt dit: Gevierendeeld: op 1 en 4 doorsneden, een deel van keel met drie gouden palen en van goud met een boom van sinopel geplant op een terras met dezelde kleur, van azuur met een zilveren roos; op 2 en 3 van zilver met een kruis van azuur beladen met vijf gouden sterren met zes stralen. Als alles met gewone kleuren uitgelegd wordt dan is goud geel, zilver wit, azuur blauw, keel rood en sinopel groen.
 

Volgens andere bronnen

Van deze heb ik destijds de bron niet vermeld.

                     


Terug naar begin van deze tekst
Terug naar de algemene inhoud