Onze zoektocht

Mijn oudste zus en ik hadden reeds dikwijls gezeg dat we onze stamboom eens zouden opzoeken. Het bleef bij het zeggen zonder zoeken. Op 12 juli 1992 spraken we af dat we effectief begonnen en dat we 's anderendaags naar het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe zouden gaan. We werden door de secretaris zeer goed geholpen. Niet alleen met informatie van de ouders en grootouders van onze opa, maar ook dat we konden gaan opzoeken in het rijksarchief. Was het nog dezelfde dag of was het 's anderendaags dat we naar Lubbeek gingen. Daar was het archief van de burgerlijke stand in een kelderruimte die ooit dienst deel als cachot. De bediende vond al die oude boeken onder het stof nogal vies en liet ons alleen. Jaren larer zijn we er nog eens geweest. We waren verwonderd dat de oude registers zo geleden hadden. Iets later heb ik me lid gemaakt van het VVF. Op een BBS vond ik het genealogieprogramma Brother's Keeper. Nog vóór het eind 1992 zijn we samen, naar het docuntatiecentrum van het VVF geweest. We zochten op moedersnaam. Dank zij de zeer behulpzame bibliothecaris waren we plots tot begin 1500 geraakt tot bij Joanna van der Genst, moeder van Margareta van Parma.

Het volgend jaar, 1993 was het congras van het VVF in Oudenaarde. Er was een standje van een Nederlands genealogieprogramma PRO-GEN. Het leek me zeer interessant en kocht een licentie. De invoer had een grote gelijkenis met Brother's Keeper. Ik heb terug alles mogen ingeven.Het zoeken ging gesapig verder en was uitgebreid tot onzer bedier schoonouders.

Na de BBSen kwam het internet. Inbellen met de telefoon. In 2000 eindelijk een vaste verbining via de kabel met Telenet. Dat zelfde jaar publiceer ik mijn gegevens op users.pandora.be/jean.de.keyzer. Op het archief van het internet, de WayBackMachine vind ik als oudste datum 17 oktober 2000 met dezelfde gegevens op 3 maart 2001. In het begin nam de WayBackMachine een volledige kopie van het internet. In de loop van de jaren 2000 werd noodgedwongen hiervan afgestapt, het internet was te groot geworden. Telenet wisselt voor de gebruikers van domeinnaam en het wordt dan users.telenet.be.

Met de komst van kleinkinderen en een peteking heb ik mijn onderzoeksdomein uitgebreid naar de kwartierstaten van hun andere grootouders. Zo zit ik nu met negen kwartierstaten.


Terug naar begin van deze tekst
Terug naar algemene inhoud