Onze zoektocht

Mijn oudste zus en ik hadden reeds dikwijls gezegd dat we onze stamboom eens zouden opzoeken. Het bleef bij het zeggen zonder zoeken. Op 12 juli 1992 spraken we af dat we effectief begonnen en dat we 's anderendaags naar het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe zouden gaan. We werden door de secretaris zeer goed geholpen. Niet alleen met informatie van de ouders en grootouders van onze opa, maar ook dat we konden gaan opzoeken in het rijksarchief. Was het nog dezelfde dag of was het 's anderendaags dat we naar Lubbeek gingen. Daar was het archief van de burgerlijke stand in een kelderruimte die ooit dienst deed als cachot. De bediende vond al die oude boeken onder het stof nogal vies en liet ons alleen. Jaren later zijn we er nog eens geweest. We waren verwonderd dat de oude registers zo geleden hadden. Iets later heb ik me lid gemaakt van het VVF. Op een BBS vond ik het genealogieprogramma Brother's Keeper. Nog vóór het eind 1992 zijn we samen, naar het documentatiecentrum van het VVF geweest. We zochten op moedersnaam. Dank zij de zeer behulpzame bibliothecaris waren we plots tot begin 1500 geraakt tot bij Joanna van der Genst, moeder van Margareta van Parma.

Het volgend jaar, 1993 was het congres van het VVF in Oudenaarde. Er was een standje van een Nederlands genealogieprogramma PRO-GEN. Het leek me zeer interessant en kocht een licentie. De invoer had een grote gelijkenis met Brother's Keeper. Ik heb terug alles mogen ingeven. Het zoeken ging gesapig verder en was uitgebreid tot onze beide schoonouders.

Na de BBSen kwam het internet. Inbellen met de telefoon. In 2000 eindelijk een vaste verbining via de kabel met Telenet. Dat zelfde jaar publiceer ik mijn gegevens op users.pandora.be/jean.de.keyzer. Op het archief van het internet, de WayBackMachine vind ik als oudste datum 17 oktober 2000 met dezelfde genealogische gegevens op 3 maart 2001. In het begin nam de WayBackMachine een volledige kopie van het internet. In de loop van de jaren 2000 werd noodgedwongen hiervan afgestapt, het internet was te groot geworden. Telenet wisselt voor de gebruikers van domeinnaam en het wordt dan users.telenet.be.

Met de komst van kleinkinderen en een peteking heb ik mijn onderzoeksdomein uitgebreid naar de kwartierstaten van hun andere grootouders. Zo zit ik nu met negen kwartierstaten.

Mede op vraag van een achternicht is er nog een beperkte tiende kwartierstaat bijgekomen. Deze kwartierstaat gaat in eerste instantie terug tot de overgrootmoeder van haar vader. Deze overgrootmoeder (ik dacht vroeger altijd dat zij de grootmoeder was) heb ik destijds meermaals gezien toen ze in het hospice Jourdan op de Kazernenlaan te Etterbeek acher het raam zat. Als ik met papa daar voorbij wandelde zei hij steeds: "dat is Mams" en is meer dan 100 jaar. Hij wuifde naar haar. Bij het feest van haar honderdste verjaardag hield de burgemeester, Piret, een toespraak. Hiervan maakte ze gebruik om het glas champagne van de burgemeester te ledigen. Uiteindelijk is ze iets meer dan 105 jaar geworden. Door een foute aanname van de gemeente werd deze verjaardag niet gevierd. De gemeente dacht dat ze op 21 juli (dan van de Nationale feestdat) verjaarde, maar haar verjaardag was op 21 april. Drie maanden vroeger! Etterbeek heeft dat pas ontdekt na haar overlijden toen ze aan haar geboorteplaats een uittreksel vroegen van haar geboorteakte.


Terug naar begin van deze tekst

Terug naar algemene inhoud